Cesta do Thajska trvala už jen asi 6 hodin. To, že "jen" šest hodin, bylo v důsledku docela na škodu, vzhledem k tomu, že to bylo přes noc a já byl předtím celé dva dny na nohou a postel už jsem nějakou dobu neviděl. No nějak se to přežilo.
Letiště v Bangkoku
Cesta z letiště. Než jsem vyrazil, tak jsem si znovu pročetl všechny místní cestopisy z JV Asie, a dovolím si odcitovat, co kdysi psal aqualung:
CITACE
Osobně se mi asi dvouhodinová cesta z letiště líbila, poněvadž jsem měl možnost poprvé v životě vidět velkoměsto takového formátu (udává se, že v Bangkoku a okolí žije cca 11mil lidí). Člověk si řekl, že třeba takový Londýn, ve ktrém jsem byl mimochodem x krát, se svými osmi milióny bude naprosto srovnatelný. Myslet si to, se ukázalo jako velice milné. Bangkok naprosto naplnil představi o Asijských megalopolích – kilometry osmiproudové dálnice vedené na mostní konstrukci 20 metrů nad zemí křižují výškové budovy v 5. patře, zatímco život pulsuje jaksi pod, pod nekonečným mostem. Takhle Londýn rozhodně nevypadá.
... na tuhle citaci jsem právě myslel, když jsem jel z letiště. Musím říct, že to je něco, s čím se naprosto ztotožňuji a co mě na asijských megalopolích fascinuje.
Když už vyhrabávám tuto citaci, tak bych mohl poznamenat, že nejeden člověk z fóra už v Thajsku (a v okolních zemích byl), takže fotky některých míst nebo některé informace už vám budou známé. Ty nejevidentnější informace možná vynechám, ale ty méně evidentní a všechny fotky zveřejním, už jen, aby to neztrácelo jakousi kontinuitu a taky proto, že část lidí starší cestopisy nečetla a aby si je nemuseli číst, aby se neztráceli v těch mých.
Zácpy v centru Bangkoku
Dorazil jsem na hostel, setkal jsem se s kamarádkou, s níž jsem měl strávit dva dny v okolí Bangkoku. Měli jsme v plánu vyrazit na proslulé plovoucí trhy cca 100 km od Bangkoku, bohužel jsem dorazil někdy v 10 hodin dopoledne a na hostelu nám poradili, že ve 12 trhy končí

Pro dopravu na nádraží Hualamphong jsme použili Skytrain. V Bangkoku je zatím jedna linka metra a před pár lety byly kvůli ohromným trvalým zacpám vybudovány dvě linky jakéhosi nadzemního metra, Skytrainu. Prý to trochu pomohlo, ale ne moc, já za sebe můžu říct, že ucpané město jsem viděl dost a nejednou

V ČR nás vybízejí, abychom uvolnili místa starším a těhotným ... v Thajsku ...

Kovové detektory v každém vstupu do metra ...
Asijské stánky s jídlem. Stýskalo se mi

Ve vlaku do Ayutthayi, třetí třída. Dvě hodiny cesty, cena v přepočtu cca 9 Kč

Prodej jídla ve vlaku
Mapa Ayutthayi je velice zajímavá

Stánky ...
Chtěli jsme si půjčit skútr na projetí města, nabízel nám ho tento chlapík hned kousek od nádraží. Ptal se nás odkud jsme, když jsme mu to řekli, zjistili jsme, že má nějakého známého Čecha a umí říct "ahoj", "miluji tě" a ... (nějak mi nejde uploadnout video na youtube, tak si pársekundové video s pokračováním stáhněte zde

To pro dnešek stačí, pokračování snad brzy