IPB

Vítejte, návštěvníku ( Přihlásit | Registrovat )

Reply to this topicStart new topic
> Čína- Tibet, Diskuze
Folpa
příspěvek Mar 10 2010, 21:09
Příspěvek: #1

Rozený Asiat

Skupina: Members
Registrace: 30-December 06
Číslo: 474
Poděkováno: 294

Zdravim, tak mě napadlo, že bychom tu mohli trochu podiskutovat na toto téma, když je dneska to výročí myslím, že z roku 1959 ve Lhase.
Můžete to brát i jako záminku to tady trochu oživit...
Hlavní důvod proč to tady ale píšu je to, že jsem před chvílí viděl nějaké zprávy v televizi, kde se tohle řešilo. Byli tam nějací lidé, co si šli zademonstrovat před ambasádu Číny v Praze. A pak jsem viděl nějaké naše "politiky", kteří by dříve než promluví (a nejenom co se týče dneška) se měli trochu zamyslet.

Co se týče mého názoru, tak za sebe bych nerad řešil, kdo je ten špatný a kdo ten hodný ale co mě osobně hodně vadí (když pominu tu demonstraci pár lidí co asi nemají co dělat- ale ať si dělají co chtějí- stejně myslím, že si z toho Číňané nic nedělají) názory politiků, konkrétně co jsem tak viděl, tak strany zelených- samozřejmě nejenom jejich, kteří navrhují vyvěsovat Tibetské vlajky na státních budovách (úřady, školy apod.). Tohle je přeci vrcholná drzost ne?! Nemám nic proti, aby si každý myslel to svoje ale tohle už hraničí s něčím jiným ne?

Zajímali by mě vaše názory...
Go to the top of the page

+Quote Post
Lagardere
příspěvek Mar 11 2010, 10:51
Příspěvek: #2

Moderator

Skupina: Members
Registrace: 13-July 05
Číslo: 9
Poděkováno: 341

No můj názor je takovýto:
Tibet byl historicky spojen s Čínou jak politicky, duchovně, tak i finančně. Ostatně to i pár okolních zemí. Zkrátka byl pod jejich vlivem. Stejně tak jako dnes je spousta států pod vlivem USA, Ruska....
Tibet je, byl a bude vždy určitým spirituálním centrem světa. To Čína nezmění.
To že Mao provedl invazi a zavedl jakýsi protektorát, dnes se tomu myslím říká moderně autonomní oblast nebylo dobré rozhodnutí, ostatně jako jeho většina. Spoustu lidí zemřelo, uteklo. Mnoho klášterů a podobných staveb bylo zbořeno, zkrátka nic dobrého.
Řešení této situace nevidím růžově.

Co se týče některých českých politiků, co každoročně předvádí mě nechává naprosto chladným. Jsou to šašci, populisté a blbečci, zvlášť ti co jim už odzvonilo, ti nejvíce řvou.
Jelikož je Česká a Slovenská republika vázána na názor EU, či USA není možné svobodně po všech úřadech vyvěsit tibetské vlajky jako sympatie, protože prostě oficiálně je Čína obchodně výhodnější než podpora Tibetu. Tak to prostě je. Nebylo by to zkrátka politicky korektní. O stavu Tibetu se rozhodlo dávno a nedá se to už odčinit.
Dnes je prostě moderní o tom mluvit, alespoň jednou do roka, aby se neřeklo.
To ale, že se nemluví o Palestině, kde se vlastně historie opakuje je závažnější.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 uživatel(é)(ů) právě čte toto téma (2 host(é)(ů) a 0 anonym(ní)(ních))
0 uživatel(é)(ů):

- PDA verze Nyní je: 30th July 2010 - 12:06